KOMPLET ZA DOMAČE TESTIRANJE PRISOTNOSTI SVINCA NA POVRŠINAH

KOMPLET ZA DOMAČE TESTIRANJE PRISOTNOSTI SVINCA NA POVRŠINAH

Zaloga: Na zalogi

12,99 €

Kratek opis

Posledice zastrupitve s svincem so lahko katastrofalne. V ZDA so ocenili, da se je s svincem zastrupilo več kot 200.000 majhnih otrok, kot posledice pa so nastopile trajne poškodbe možganov, težave ali nesposobnost pri učenju in duševna zaostalost.

Ministrstvo za okolje in prostor v ZDA (Department of housing and urban development -HUD) je izjavilo: »Zastrupitev s svincem je na prvem mestu nevarnosti v okolju, ki ogrožajo zdravje otrok v ZDA«.

PRO-LABov komplet za domače testiranje prisotnosti svinca vam nudi preprost in zanesljiv način, da ugotovite prisotnost svinca na katerikoli površini, kot so: igrače, otroške posteljice ali stajice, jedilna posoda, posode za prenašanje hrane, žaluzije, pohištvo, starine, barva, cevi in ostali predmeti ter tudi v zemlji.

Podrobnosti

KAJ JE SVINEC?
Vinec je tež,a mehka, modro siva kovina, ki se naravno pojavlja pod površjem Zemlje. Ker je praktično neuničljiv in se v naravi ne razgradi, o ga različni proizvajalci dolga leta uporabljali za izdelavo številnih izdelkov, med drugim barvo, baterije, bencin, cevi in cin (spojina svinca in kositra).
Ministrstvo za okolje in prostor v ZDA (Department of housing and urban development -HUD) je izjavilo: »Zastrupitev s svincem je na prvem mestu nevarnosti v okolju, ki ogrožajo zdravje otrok v ZDA«.

KAKO PRIDETE V KONTAKT S SVINCEM?
Čeprav o leta 1978 prepovedali uporabo barve na osnovi svinca, je po navajanju HUD v ZDA svinec prisoten v kar 57 milijonih domov. Barva, ki vsebuje svinec, se lahko nahaja na oknih, vratih, lesenih tramovih, zidovih, prizidkih, verandah, stopnicah, ograjah,  požarnih stopnicah, starejšem pohištvu, (npr. otroških posteljicah ali zibkah) in celo v otroških igračah.
Ko se barva na osnovi svinca stara, dobi razpoke ter se lušči, lahko majhne delce zaužijejo otroci.
Svinčeni prah pa je najbolj pogost vir škodljivega svinca v našem bivalnem okolju. Dnevno premikanje oken in vrat povzroča nastanek prahu – mikroskopsko majhnih delcev škodljive barve. Prenavljanje doma ali restavriranje tudi privede do nastanka tega prahu. Ko brusimo, peskamo ali poliramo površino, premazano z barvo na osnovi svinca, se ta zdrobi na drobne in včasih nevidne delce, ki jih otroci lahko pogoltnejo ali vdahnejo. Pogosto pa zaužijejo svinčeni prah že s tem, ko prijemajo različne predmete in jih nosijo v usta.
Ostali viri svinca so lahko vinilne žaluzije, keramika, posoda, igrače, pipe za vodo in za odtoke, cin, zemlja, kozarci in drugi predmeti iz kristalnega stekla, ki vsebujejo svinec in celo pitna voda.

KAKO VAM SVINEC LAHKO ŠKODUJE?
V ZDA se po ocenah s svincem zastrupi okoli 200.000 otrok vsako leto. Če ga vdahnemo ali zaužijemo (tudi v zelo majhnih količinah), lahko svinec povzroči trajne okvare možganov, ledvic in sluha, še posebej pri otrocih, mlajših od 7 let. A zastrupitev s svincem ne predstavlja problema samo pri otrocih.
Pri odraslih lahko že nizke doze svinca povzročijo glavobole, nihanje počutja, motnje spanja, slabšo plodnost (pri moških), visok krvni tlak, prebavne težave, živčne motnje, bolečine v sklepih in mišicah.
Visok nivo izpostavljenosti svinca pa lahko povzroči duševno zaostalost, slepoto, krče, komo in celo smrt. Svinec lahko povzroči tudi motnje v razvoju ploda in škodljivo vpliva na normalen razvoj otroka v maternici.

KAKO UGOTOVITE, ČE JE PRI VAS PRISOTEN SVINEC?
Če želite ugotoviti, ali se svinec nahaja v katerikoli površini v vašem domu ali na delovnem mestu, morate izvesti test. Pro-Labov komplet za domače testiranje prisotnosti svinca je najbolj natančen dobavljiv set za testiranje, ki nudi rezultate takoj.
Testne blazinice, ki vsebujejo poseben nestrupen reagent, nudijo najbolj učinkovite in zanesljive rezultate, kar je možno.
Teste blazinice zaznajo že tako majhno vsebnost svinca, kot je 5 delov na 1 milijon.